Welke opleiding heb je nodig om de kinderopvang in te gaan

Wil je jouw carrière een kickstart geven door met kinderen te werken? Als jij je baan dan het liefst in de kinderopvang wilt beginnen en je wilt leren hoe je de ontwikkeling van jonge kinderen kunt ondersteunen, dan is het kiezen van de juiste opleiding het juiste startpunt voor jou!

Het zou daarnaast ook kunnen zijn dat je al in de kinderopvang werkt. Als jij in dit geval je kennis graag wenst uit te breiden, dan zijn er daarvoor ook diverse studiemogelijkheden om je carrière naar een hoger niveau te kunnen brengen.

Pedagogisch Medewerker in de kinderopvang

Er zijn verschillende mogelijkheden en opleidingsniveaus om een Pedagogisch Medewerker in de kinderopvang te worden. Want enkel met de juiste diploma op zak mag je in deze sector werken. Je moet dan ook zeker jouw studie succesvol hebben afgerond. Want als een Pedagogisch Medewerker werkzaam zijn is een zeer verantwoordelijk baan die niet onderschat moet worden. Jij zorgt immers in grote mate voor de ontwikkeling van jonge kinderen.

Als Pedagogisch Medewerker begeleid je namelijk een groep van kinderen variërend van 0 tot en met 12 jaar. Alle mogelijke leeftijden dus, van kleine baby’s, peuters en kleuters tot de wat grotere schoolgaande kinderen. Je hebt alsmede de mogelijkheid om dit in een peuterspeelzaal, een kinderopvang, of buitenschoolse opvang te doen.

Een mbo opleiding Pedagogisch Medewerker

De mbo opleiding Pedagogisch Medewerker voor de kinderopvang is de belangrijkste basisopleiding die er genoten kan worden. Het wordt zowel in een 2 tot 3 jaar durende fulltime dagopleiding aangeboden als in een verkorte variant. Bij deze laatste mogelijkheid voor volwassenenonderwijs wordt het werken en leren gecombineerd.

In deze opleiding zul je al jouw persoonlijke creativiteit in moeten zetten om diverse passende activiteiten voor de kinderen van iedere leeftijdsgroep te bedenken. Plus je leert natuurlijk ook hoe kinderen zich kunnen gedragen en ontwikkelen en waarom dit zo mag zijn. Op deze wijze leer jij hoe je alle kinderen onder je hoede het allerbeste kunt begeleiden.

Uiteindelijk kan je afstuderen als een mbo Pedagogisch Medewerker Kinderopvang op niveau 3 of als een mbo Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker op niveau 4. 

Een hbo opleiding Pedagogiek

Daarnaast bestaat er ook de opleiding Pedagogiek op hbo niveau. Deze duurt 4 jaar. Via deze studie kan je tot een professioneel opvoedkundige opgeleid worden die ondersteuning biedt bij allerlei opvoedingsvragen.

Met deze bijzondere studie kan jij je tot een jeugdzorgwerker specialist ontwikkelen, die kinderen of jongeren en al hun mogelijke opvoeders in de normale en de wat complexe opvoedsituaties begeleidt. Na deze opleiding zou je in veel verschillende functies kunnen werken. Bijvoorbeeld als een ambulant begeleider, woonbegeleider, pedagogische coach of peuterspeelzaalleidster.

De twee verschillende werkomstandigheden

Er wordt in de kinderopvang overigens een onderscheid gemaakt tussen de 0 tot 4 jaar leeftijdsgroep en de buitenschoolse opvang (BSO) van 5 tot 12 jaar. De eerste groep zal met name op een peuterspeelzaal begeleid worden. Deze leeftijdsgroep met baby’s en peuters hebben immers een volledig andere begeleiding nodig dan de kinderen die van een BSO opvang gebruik maken. Er zal namelijk niet alleen een groot verschil in verzorging zijn, maar ook een compleet andere lijst van activiteiten en omgangsvormen. Het contact dat er per slot van rekening met een ouder kind gemaakt wordt, verschilt veelal nogal van die met een dreumes of baby.