Hoe kies je een geschikte kinderopvang

Als jij als ouder overweegt om jouw baby of peuter in een kinderopvang te plaatsen, dan kan dit een heel belangrijke keuze zijn waar je al vroeg aan moet beginnen. Een keuze die niet alleen heel belangrijk voor het kind is, maar ook voor de gemoedstoestand van de ouder(s). Het juiste kinderdagverblijf uitkiezen is dan ook van groot belang.

Deze kinderopvang is namelijk het begin van het leer-avontuur van jullie en je kind. Het moet zeker een grote liefde voor het leren van allerhande belangrijke basislessen voor het leven bevorderen. Hier zijn dan ook belangrijke tips waar je rekening mee kan gehouden bij het kiezen van de juiste opvangplaats voor jouw kind.

* De locatie van het kinderdagverblijf

Overweeg in verband met de altijd veeleisende werk- en levensschema’s een locatie die het meest geschikt voor jou is. Is de opvang dichtbij huis of het werk? Wat voor invloed zal dit op de ochtend- of middagroutine hebben? Is het mogelijk om altijd op tijd bij de opvang te zijn om jouw kind op te halen?

* Het soort onderwijs en de filosofie hierachter

Kinderopvang biedt niet alleen belangrijke zorg voor kinderen maar vaak ook hoogwaardige programma’s voor vroeg leren en onderwijs. Vele daarvan bieden een specifieke pedagogiek, zoals de door Montessori of Reggio Emilia geïnspireerde programma’s. Overweeg hierbij wat goed voor jouw kind en je gezin is. En of deze filosofie ook bij je persoonlijke opvattingen over opvoeding past.

* De kosten van de kinderopvang

De kosten van kinderopvang kunnen een groot deel van het besteedbaar inkomen van het huishouden in beslag nemen. Het zal dus niet als een verrassing komen dat een zorgvuldige afweging van de kosten nodig is. Deze kosten kunnen namelijk aanzienlijk tussen de services en locaties variëren. Afhankelijk van de geleverde zorg hoeft laagste prijs niet altijd de goedkoopste te zijn, en de duurste ook niet altijd de beste. 

* De netheid van het kinderdagverblijf

Het lijkt misschien heel simpel en duidelijk, maar netheid kan wel degelijk een zeer belangrijke rol spelen bij het kiezen van de juiste kinderopvang. Hoe presenteert het kindercentrum zich? Is het schoon en fris of vies en uitgeleefd? Hoe zien de hygiëneprocedures eruit? Is het personeel netjes verzorgd en wordt alles goed gepresenteerd?

* Is het een vrolijke plaats?

Een kinderdagverblijf is bedoeld om een plaats van geluk en vreugde voor de kleintjes te zijn. Plus het moet tegelijkertijd een leeromgeving creëren om de kinderen te koesteren en optimaal te ontwikkelen. 

Hoe is de sfeer in deze kinderopvang? Zien de kinderen er gelukkig uit? Hoe gaan ze met andere kinderen om en de verzorgers? Krijg je een goed gevoel bij de opvang en voelt het evenzo uitnodigend aan?

* Vriendelijkheid, professionaliteit en communicatie

Een kind aan de zorg van iemand anders overlaten kan zenuwslopend zijn en als ouder zou je dan wellicht precies willen weten wat jouw kind de hele dag doet. Van de eettijden tot het onderwijs en spelen, het is belangrijk om op de hoogte van de ontwikkeling van het kind te blijven. Hoe communiceert de opvang dit met jou. 

Hoe vriendelijk en professioneel is het personeel? Aan het eind van de dag zullen zij per slot van rekening voor jouw kind zorgen, dus moeten ze er idem dito voor zorgen dat jij je op jouw gemak bij hen voelt.

* Reputatie, beoordelingen, mond-tot-mondreclame

Ouders praten! En als het om kinderopvang gaat, dan zullen velen hun ervaringen graag met anderen delen. Dit kan heel waardevol zijn, maar er mag niet alleen hier op vertrouwd worden. Want wat voor jou belangrijk is, is misschien niet zo belangrijk voor anderen. En de ervaringen en verwachtingen kunnen eveneens verschillen. Overweeg daarom tevens diverse beoordelingen en getuigenissen, maar bezoek uiteindelijk (onaangekondigd) de kinderopvang en maak zo een weloverwogen besluit voor jezelf.

* Vertrouw op je instinct

Als laatste maakt het niet uit hoe prachtig de kinderopvang of hoe geweldig het personeel is. En dat de wachtlijst kort of de kosten laag zijn. Vertrouw op je instinct, en als jouw gevoel dan zegt dat je nog even verder moet blijven zoeken, doe dit dan ook!