Bestaat er kinderopvang voor doven?

Een doof of slechthorend kind hebben kan een flinke psychologische belasting voor de ouders met zich meebrengen. Deze hoorproblemen kunnen gelukkig in een heel vroeg stadium ontdekt worden. Want als een kind twee weken oud is, wordt er al een gehoortest afgenomen.

Ondersteuning van Auris

Als het gaat om de kinderopvang, dan zijn er veelal geen speciale plaatsen enkel voor een (klein) kind met gehoorproblemen. Het is echter wel mogelijk om speciaal hiervoor van Auris ondersteuning te krijgen.

De Auris stichting biedt voor iedereen met gehoorproblemen namelijk specialistische, op maat gemaakte hulp. Heel doelgericht en effectief kan dit dus ook een ambulante behandeling in de kinderopvang (of in een gastoudergezin) betekenen.

In dit geval zal er gemiddeld één keer per week een ambulant behandelaar van Auris voor een behandelactiviteit op de kinderopvang of bij de gastouder langskomen. Het kind, de ouders én de pedagogisch medewerker zullen hier ook zeker altijd bij betrokken zijn.

Deze pedagogisch medewerker of gastouder ontvangt dan heel gerichte adviezen en praktische tips. Zo kunnen zij de aanbevolen behandeling voortzetten voor als de ambulant behandelaar er niet bij is.

Hulp van de GGMD

Voor goed advies of ondersteuning kunnen ouders van dove of slechthorende kinderen evenzo bij de GGMD terecht. Dit is een afkorting die voor Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening staat. De GGMD biedt in enkele plaatsen direct zelf hulp aan kinderen aan. Het gaat daarvoor soms op huisbezoek of komt elders persoonlijk langs. Op verschillende andere plaatsen in Nederland werkt de GGMD nauw met Kentalis en Auris samen. Deze hulp biedt de GGMD trouwens ook samen met andere gehoorspecialisten zoals KNO-artsen en audiologen aan. Het houdt zich verder met onderzoek, begeleiding, behandeling en training bezig.

Wat ook fijn om te weten is, is dat de gemeente deze GGMD zorg betaalt. Het is volledig kosteloos, zonder enige eigen bijdrage. De zorg van de GGMD start over het algemeen met een verwijsbrief van de huisarts, jeugdarts of andere specialist.

Gewenste ondersteuning

Er zijn kortom vrij veel mogelijkheden voor ouders van (kleine) kinderen met gehoorverlies. Het belangrijkste is om uit te vinden welke ondersteuning het beste bij jouw gezin en jouw opvang past.